Een daktimmer, een vak apart ? ja, timber works schreeuwt het van de daken ….

In Daktimmer

Ik, als dochter van een dakwerker, hoor reeds vanuit de wieg alle geheimen van een dak. Al 40 jaar runt onze familie een dakwerkersbedrijf en ondertussen is een dak leggen op een huis hun specialiteit. Iedereen kan zich inbeelden dat ’s middags tijdens de patatjes al eens volgende gesprekken ter sprake kwamen : “Hedde gezien op de hoek van de bredestraat hoe da dak gelegd is … da zen schandalen” maar ook “Amai, die mensen van de trommelstraat hebbe gekozen voor een tegelpan, schoon seg !” of “Wa ne noordboom hebbe ze da opgelei … ?” en  het invlechtweek van de leien werd ook altijd onder vuur genomen …

De jaren gaan verder en de stielmannen in de bouwsector dienen zich niet altijd aan zoals een groeiende firma zou willen. Dus het idee om de daktimmer “te automatiseren” diende zich aan.

Tijdens de voorbije week in onze schrijnwerkerij heeft ons een team een daktimmer in productie gestoken om “u” tegen te zeggen => een volledige daktimmer op maat voor een “noordbomendak”, een dak met vier vlakken ( voor de niet-kenners onder ons ) in Bonheiden.
Ik doe mijne hoed er voor af dat dat zonder problemen is verlopen. Ik vertrouw mijn team, maar soms hou ik toch ook “hout” vast. Ik besluit dat dat alleen maar kan met een perfect team die op elkaar zijn ingesteld. Je vraagt je af hoe pakken mijn mannen dat aan ? Je kan immers niet het plan van de architect naast je leggen en de daktimmer tekenen in een tekenprogramma. Nee, eerst wordt een bezoek gebracht aan de werf door de technische verantwoordelijke van de schrijnwerkerij, de prakticus, en de tekenaar, de theoreticus. Vervolgens doet de tekenaar zijn werk. De atelierverantwoordelijke kijkt na of het praktisch mogelijk is om de nodige inkepingen in het hout machinaal te laten uitvoeren. Een laatste check is een feit. Ok, machinefile is klaar. Amai, denk ik dan, er komt wat bij zien. En dan zien dat het juiste hout geleverd is ? Epicea of vurenhout is een ideaal product om te verwerken met onze gespecialiseerde afkortzaag. Na 2 dagen zwoegen in het atelier staat de camion te wachten om het vervoer naar de werf te regelen. Het hout wordt rechtstreeks op het verdiep gelegd. De volgende ploeg van medewerkers gaat de uitdaging aan om de daktimmer die genummerd op het dak ligt recht te zetten. Zonder gevloek, wel met een plan, waar welk onderdeel moet komen staat de daktimmer recht ! Opdracht geslaagd of om het met een gezegde te zeggen, het verliep van een leien dakje. Ik kan weer slapen in het weekend. Volgende week … een nieuwe uitdaging, benieuwd, … lees volgende week ons ramenavontuur ….

Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter