Een tuinkamer; een mooie naam !

Een tuinhuis is een klein gebouwtje achter in de tuin, een gebouwtje in een tuin voor recreatief gebruik, als hobbyruimte, als opslag en ook wel als al dan niet tijdelijke woonruimte, … Mogelijke synoniemen voor een tuinhuis : een bergplaats, een paviljoen, een prieel, een bijgebouw, een poolhouse, een blokhut, een schuur… Als synoniem kies ik voor het woord “tuinkamer”; een tuinkamer straalt immers romantiek uit, is gezellig, is een ontmoetingsplaats, is karaktervol, betekent vakantie in eigen tuin, een plaats van rust.
Het heeft vaak de vorm van een klassiek “huisje” op zich met ramen en een zadeldak of een noordbomendak, maar het is een mini-vorm, wat het pittoresk maakt !
Maar bezint voor je begint !
Het bouwen van een tuinkamer begint met een goede voorbereiding.

Wat verwacht je van je bijgebouw in je tuin ?
– Welke functies moet je tuinhuis vervullen ?
o Opslagruimte
o Atelier voor een hobby uitoefenen of een extra kantoorruimte ?
o Speelruimte voor de kinderen
o Buitenkeuken met tafel en stoelen
o Ontmoetingsruimte / Ontspanningsruimte
o Gastenkamer
o Sauna
o Poolhouse
o Carport
o Paardenstal
o Gesloten ruimte gecombineerd met open overdekt terras
o …

– Hoe veel ruimte heb je hier voor nodig en hoe veel ruimte heb je beschikbaar ? Verschillende ruimtes in je gebouw creëren ? Hoe groot zal je tuinhuis worden ? Heb je hiervoor een bouwvergunning nodig ?
Als de oppervlakte van je tuinkamer kleiner dan 40 m² voer je een meldingsplicht uit bij de gemeente, een bouwvergunning is pas nodig bij een grotere oppervlakte.
– Naargelang de functie dat je tuinkamer gaat vervullen, kies je dan al dan niet voor een geïsoleerde ruimte.
– Welke uitstraling verkies je voor je tuinkamer ? Een moderne look, een cottage stijl, … Wat past bij je smaak, welke stijl past bij je bestaande woning, welk concept past in je tuin ?
– Naar welke materialen gaan je voorkeuren uit ? Hou je van hout, of steen, of een combinatie van materialen ?
– Hoe ga je je tuinhuis funderen ? We denken hierbij aan de samenstelling van de grond en de zwaarte van je tuingebouw, maar ook kelder is mogelijk als extra opslagruimte.
– Verkies je tegels of een houten vloer ?
– Wil je graag water en elektriciteit in je tuinhuis ?
– Welk soort dak verkies je ? Een plat dak, een zadeldak of noordbomendak ? Of laat je het dak uitmonden in wolfseinde dak ? Kies je voor dakpannen, leien, stro, andere materialen ?
– Hoe werken we de muren af ? Heb je voldoende muren zonder ramen om kasten te monteren ? Werken we het dak af met dak beplanking ?
– Natuurlijke lichtinval voorzien ?
– Kies je een standaarddeur of een iets bredere deur ? Degelijk beslag is belangrijk om het afsluiten van je tuinhuis te garanderen.
– Ga je tuinhuis zelf bouwen of doe je beroep op een professioneel bedrijf ?

Je merkt op, vooraleer een mooie tuinkamer afgewerkt in je tuin pronkt, gaat er veel denkwerk aan vooraf ! Je bouwt deze meerwaarde aan je huis hopelijk maar 1 keer. Dus beter bezinnen voor beginnen ! Zowel voor een zelfbouwpakket als voor gespecialiseerd maatwerk door ons team gerealiseerd, kan je bij ons terecht.
Mijn team en ik helpen je hierbij om dit proces met succes te doorlopen.
Hoe ga ik te werk ? Mijn stappenplan :
1. Via een verkennend gesprek met de klant bij hem thuis overloop ik alle bovenstaande punten, ik probeer af te tasten wat de stijl is van de klant, wat zijn wensen, zijn ideeën, zijn ideaal ontwerp is.
Onze architect ontwerpt de eerste plannen in Sketch up, de klant stuurt bij. Of de klant levert mij zijn tekeningen aan.
2. Een eerste vrijblijvende offerte ga ik persoonlijk uitleggen, vervolgens stuur ik deze offerte bij naargelang de voorkeuren van de klant.
3. Na een definitieve opzet van de tuinkamer en een overeenkomst, kunnen wij samen met de klant beginnen aan het project !
4. Timber Works staat voor een coördinatie van het project van A tot Z, vanaf de fundering tot de volledige afwerking. Persoonlijk contact met de klant vind ik hierbij zeer belangrijk, de binding met de klant is essentieel om een opdracht tot een goed einde te brengen. Ik probeer een aanspreekpunt te zijn waar ze altijd terecht kunnen, problemen kunnen direct aangepakt worden als deze zich voordoen. Ik draag kwaliteit zeer hoog in het vaandel. Ik eis een afwerkingsgraad die ik ook zelf graag zou hebben als het project in mijn tuin zou geplaatst worden.
Door een jarenlange ervaring van onze vakmensen ben ik er gerust in dat wij een uiterst hoge afwerkingsgraad kunnen afleveren. Eén van onze succesfactoren is immers de deskundigheid van onze medewerkers. Dit gaat van metser, vloerder, sanitaire verantwoordelijke, schrijnwerker tot dakwerker.

In ons atelier kan ik hierbij rekenen op een robuuste, onfeilbare mastodont van een machine : onze 5-assig gestuurde CNC – balkverwerkingscentrum, gestuurd vanuit ons softwarepakket Dietrich, produceert onze uitgetekende ontwerpen van onze houten tuinkamers met de gekende pen-gat verbindingen.

Zin gekregen in een leuke tuinkamer ? Ik zou de uitdaging aangaan !

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter