Houten Bijgebouwen zelf bouwen: hoe pak je het aan?

Onverwacht slecht nieuws van medische zijde zet het sociale leven van een stel drukke zakenpartners op zijn kop. De dame dient een zware operatie te trotseren met een lange revalidatie als gevolg. De mannelijke wederhelft kan echter niet stilzitten. Ze zoeken naar een oplossing. Het idee om zelf een houten bijgebouw te bouwen blijft een optie.

In het weekend nodigt het warme gezin graag vrienden uit om samen gezellig een fles te kraken, een voetbalmatch te becommentariëren of een klets onder vrouwen op een overdekt terras. Het stenen bijgebouw heeft een opbergfunctie, een houten aanbouw zou deze functie volledig invullen. Een houten structuur straalt warmte en gezelligheid uit en oogt chique; geeft een meerwaarde aan de reeds gemetste structuur!

Tussen Cava en pint op de Woon-beurs in Mechelen polsen ze hoe ik een houten bijgebouwproject onder handen neem. De man des huizes is zelf standhouder en wij babbelen op dezelfde golflengte. Een zelfde kijk op zakendoen maakt een no-nonsense gesprek: geamuseerd, leerrijk en niet verkoop gericht.

Het verbaasde mij dan ook sterk dat een aantal weken na de beurs, de mannelijke zijde belde voor een afspraak voor een houten bijgebouw. Het houten-bijgebouw-gesprek evolueerde onmiddellijk naar een onverwachte richting: een do-it-yourself stond op de wish list. Mijn enthousiasme stak ik niet onder stoelen of banken: jij? Een zelfbouwpakket? Wanneer krijg jij dat gedaan als toonaangevende commerçant van een complete tv en hifi-shop? De motivatie volgde, ik formuleerde samen met de klant een concrete prijsaanvraag en het finale voorstel kreeg een week erna al een handtekening.

Hoe van een vaag idee naar een houten eiken bijgebouw? Sven, onze technische Timber Works man, en de bouwheer zitten een aantal keren samen om alle details te verzamelen en te overlopen tot het volledig eiken bijgebouw op punt staat. Het overleg is noodzakelijk. De normale procedure volgt van het hout selecteren, hout schaven, bouwfile doorsturen naar de machine, de nodige bouwcomponenten bewerken met ons balkverwerkingsmachine, … De levering volgt. De uitdaging voor de heer deze huizes start.

De samenwerking met Timber Works stopt niet met de levering. Vragen volgen maar krijgen een antwoord. De bouw vordert. Inventief met een zelfontwikkeld systeem hijsen ze de eiken balken op hun plaats. De bouw krijgt vorm. De zoon des huizes wordt ingeschakeld. Het gaat sneller.  Hoe mooier het resultaat, hoe sneller de werken vorderen. De structuur is compleet met de mooie oude Pottelbergse pan Vieilli blauw gesmoord als dakafwerking. Houten zwarte ramen en een smeedijzeren ossenoog voegen ze in een latere fase toe aan het project. Deze accenten maken het bijgebouw in mijn ogen tot een prachtig geheel.

Ook benieuwd naar het resultaat?

Timberworks-52Timberworks-54Timberworks-56Timberworks-49

Ook geïnspireerd om een eiken houten bijgebouw te plaatsen? Mail voor een afspraak, ilse@timberworks.be!
Gr, ilse

Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter