Houten keukenspulletjes

Vorige keer had ik het over (teak)houten tuinmeubelen. Maar nu we ondertussen volop in de herfst beland zijn, staat het gebruik daarvan momenteel op een laag pitje.  Tijd om even stil te staan bij andere houten gebruiksvoorwerpen dacht ik zo.

Herfst voor mij is zowel vloeken omdat ik 2 grote bomen in de tuin heb staan en ik elke zaterdagmorgen moet starten met het bijeen harken van de gevallen bladeren. Om nog maar te zwijgen over het bijhorende tripje naar het containerpark achteraf, maar ik dwaal af. Herfst is ook knus ingeduffeld lange wandelingen maken, genietend van de frisse buitenlucht en de schitterende kleurenpracht van de bladeren aan de bomen. Met nadien indoors een lekker warm drankje met liefst iets sterks, er in of erbij, nuttigen. Mijn favorietje momenteel is warme melk met een (flinke) geut cuarenta y tres, hmmm.

Italian Coffee

Italian Coffee

Niet alleen warme drankjes worden nu terug populair, ook dampend warm eten staat terug op het verlanglijstje. Stevige winterkost zoals stoemp, dikke erwtensoep en allerlei stoofschotels. Mijn onmisbare keukenhulpje om zulk soort gerechten op tafel te toveren is een houten lepel. Om te roeren, te proeven maar ook omdat hout zélf iets warms heeft zodat alles precies nog net dát tikkeltje beter, smaakt.

En het is door deze gedachtenkronkels dat houten keukenspulletjes mijn onderwerp voor deze maand wordt.

Om te beginnen ga ik even stilstaan bij de houten lepels & consoorten.  Deze zijn er in ontelbare maten en vormen. Er zijn “gewone” lepels, pollepels, spaghettilepels, risottolepels, amuselepels én -vorkjes, fonduevorkjes, slabestek, spatels en schepjes. Ze bestaan in verschillende soorten hout. Ze kunnen van beukenhout zijn, kersenhout, buxushout, acaciahout en bamboe.

Hierbij horend heb je de messen(sets) met houten handvaten die meestal in een houten messenblok zitten. Wat de messen betreft zijn de meest gekende wellicht het houten schilmesjes en het standaard broodmes. En waar snijd je je brood op ? Juist, op een houten broodplank maar dat even terzijde. Zo bestaat er een snijmes, officemes, trancheermes, steakmes, botermesje, kaasmes en halvemaanmes. Bij het gebruik van deze messen gebruik je dan weer een standaard houten snij- en/of serveerplank. Ze bestaan in rechthoekige vorm, vierkant, rond, in een speciale vorm en mét of zonder handvat.

Houten snijplank

Houten snijplank

 

Andere houten keukenhulpjes zijn alles wat maar een houten handvat kan hebben zoals een appelboor, (kaas)rasp, aardappelprikker, dunschiller, pizzasnijder, champignonborsteltje,… De lijst is ein-de-loos.de-kaas-van-de-rasp-en-van-de-parmezaanse-kaas-26265845

Nog veel gebruikte houten voorwerpen in de keuken zijn het zoutvat, peper- en nootmuskaatmolen. Dan volgt, althans wat het koken zélf betreft, de vijzel met stamper.

Koken kan je ook op oosterwijze wijze en in deze keuken wordt hout ook heel veel gebruikt. Denk maar aan het sushimatje en de stoommandjes, de eetstokjes, de messenleggers, de schaaltjes voor de soyasaus & wasabi. Voor allemaal wordt bamboe gebruikt.

In de italiaanse keuken is het meest gekende houten hebbending dan weer het droogrekje voor de pasta als je deze zélf maakt. En had ik de deegroller al vermeld als je eveneens zélf je pizzadeeg of foccacia maakt ?

Flessen wijn worden verzegeld met een kurken stop en meestal bewaard in houten wijnrekken.

Houten Wijnrek

Houten Wijnrek

En als je dacht dat ik nu wel bijna aan het einde was (wat overigens wél bijna zo is), had ik de keukenrolhouder, bewaarpotjes met houden deksel, broodtrommel, theekist en kruidenrekje nog niet vermeld.

Need I go on ? Ik denk het niet toch hè ? De boodschap is volgens mij loud & clear dat hout een veel gebruikt item in de keuken is. De eerstvolgende keer dat jullie één van de opgesomde dingen gaan gebruiken, gaan jullie gewoon aan mij denken 😉

 

 

 

Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter