(Teak)Houten tuinmeubelen

Dag iedereen. Ik zal beginnen met mezelf vlug eventjes voor te stellen. Mijn naam is Jacqueline Dom. Ik woon in Berlaar en loop ondertussen bijna 44j rond op deze aardbol. Sinds november vorig jaar heb ik een eigen blogje en zo ben ik terug in contact gekomen met Ilse, de eigenaresse van deze blog. Het rare is dat we mekaar eigenlijk al kennen sinds we 16j waren, door een gemeenschappelijke vriendin. En via via dus min of meer in grote lijnen op de hoogte bleven van mekaars doen en laten.

Ilse heeft me nu gevraagd om maandelijks als gastblogger een item te schrijven voor haar blog. En het allereerste item gaat dus over (houten) tuinmeubelen.

Oh ja, indien jullie ook interesse moesten hebben in míjn blogje, het gaat over positiviteit, het is te vinden op http://lisaziethetglashalfvol.blogspot.be/

Waar is de tijd dat we enkel de keuze hadden uit “plastieken” tuinmeubelen. Met andere materialen werd een 20-30 tal jaar geleden bijna niet gewerkt, uitgezonderd misschien de welgekende smeedijzeren, met krullen versierde karakteristieke tafel en vooral stoelen. Hét tuinmeubilair voor romantische prieeltjes waar een gestolen kus niet mag ontbreken.

En plastieken staat hier tussen aanhalingstekentjes omdat ikzelf in een bedrijf werk waar het woord plastiek not done is. Het woord om wél te gebruiken is kunststof. Maar dat is weer een ander verhaal en daar ga ik nu niet verder over uitweiden.

Die kunststof tuinmeubelen waren, laat ons eerlijk zijn, niet echt mooi om naar te kijken. Ook al bestonden ze in allerlei soorten verrassende kleuren.

Kleuren die, laat ons wéér eerlijk zijn, na verloop van een bepaald aantal zon uren van kleur verschoten. Met name de roze, rode en paarse tinten waren er wel heel erg vatbaar voor. Wat er nog van overbleef was dikwijls een verwassen, vaal soort bubblegum roze.

Maar tuinmeubelen in déze tijden bestaan in allerhande materialen zoals aluminium, staal, glasvezel, smeedijzer, canvas, MDF en hout. En ze zijn ook prachtig om naar te kijken zodat een keuze maken wel héél erg moeilijk wordt. Ook omdat ze in x-tal soorten en formaten bestaan.

Wil je een tabouret, kruk, (arm)stoel, of een deckchair ? Een lounge zetel of regelrecht salon ? Aan jou om de juiste keuze te maken om er optimaal van te kunnen genieten. Zeker met een hittegolf en daarmee gepaard gaande tropische temperaturen.

Ik ga vandaag even stilstaan bij (teak)houten tuinmeubelen. Eén reden is omdat ik ze zelf nog steeds één van de mooiste verschijningen vind.

Hout is een natuurproduct en nooit exact hetzelfde. Je krijgt altijd een uniek afgewerkt product waar er dus nooit 2 dezelfde van zijn. Hout heeft altijd een andere structuur, textuur, andere kleur, zelfs geur. Hout is warm en tijdloos en kan oneindig bewerkt worden in elke vorm die er maar te bedenken valt.

Teakhout is ook onderhoudsvriendelijk. Je kan kiezen om het te laten vergrijzen en dan moet je er helemaal niets mee doen buiten de jaarlijkse na-de-winter reinigingsbeurt. Je kan opteren voor een milieuvriendelijk behandeling met groene zeep waardoor ze hun natuurlijke uitstraling blijven behouden. Of je kan beslissen om je tuinset een andere natuurlijke behandeling met gekleurde teakolie te geven waardoor ze na gebruik, iets donkerder zullen worden.

Je hebt de klassiekers onder de teakhouten tuinmeubelen met merken als Gloster en Royal Arrow. Op de foto’s hieronder respectievelijk de welgekende “Kingston” en “Balcony”.

Kingston

Kingston Teakhout, hayesgardenworld.co.uk

Balcony teakhout, poynters.co.nz

Balcony teakhout, poynters.co.nz

Ikzelf ben echter gevallen voor een combinatie van de Zidiz en XQI collectie van Royal Botania. De tafel van Zidiz en de stoelen zijn de XQI55. De stoelen hebben allebei net hetzelfde teakhouten frame, enkel dat de Zidiz uit aluminium bestaat en de XQI uit Batyline materiaal. Ik vond het net iets zachter zitten.

Zidiz, residentialarchitect.com

Zidiz, residentialarchitect.com

Zidiz - xqi collectie

Zidiz – xqi collectie

Een combinatie van strak maar toch elegant, modern maar niet té en vooral tijdloos. Dat laatste is voor mij heel belangrijk. Gemaakt van duurzame materialen. Een op het eerste zicht niet alledaagse combinatie maar hij werkt wel. Voor mij toch alleszins want ik ben verkocht. En ik heb ze ondertussen dus ook ge-kocht J Na jaren werd het wel eens tijd voor iets nieuws. Voordeel is dat de stoelen ook nog eens stapelbaar zijn en dat ze effectief ook écht goed zitten ? En Flor, de kat des huizes, heeft ze effectief ook mee goed gekeurd.

Ik heb dus mijn keuze al gemaakt. Voor wat kies jij ?

ps. Vink onderaan het vakje aan om onze blog ook in de toekomst te kunnen volgen!

 

Aanbevolen berichten
Comments

Laat een reactie achter