Waarom een dak met planten boven mijn hoofd? 7 niet te missen voordelen!

Een extra garage en opbergruimte is welkom in een groene oase. Hoe los je dit probleem op? Ik stel een houten bijgebouw voor met een dak mét planten. Louis kijkt verwonderd. Een dak met planten? Een groendak? Wat is dat? Maar het idee is realiteit ondertussen. Een houten bijgebouw met groendak! Perfect passend in de groene oase van rust. Mooi, relax en klasse!

Groendaken zijn erg populair. Groendaken zijn geen luxe maar een noodzaak. Waarom vraag jij je af? De problemen van opwarming van de aarde en de slechte luchtkwaliteit zijn ons niet vreemd. Daarom!

Een groendak is de ideale oplossing in onze sterk verstedelijkte omgeving. Een groendak draagt bij om de kwaliteit van ons milieu op een aanvaardbaar niveau te houden. Pfff, ja, dit is serieuze materie.

Waarom groendak? Wat zijn de voordelen?

  1. Esthetisch: Jij creëert een groenere omgeving. Een groen dak leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit. Het is mooi.
  2. Psychologisch: Onze samenleving kenmerkt zich door drukte en stress. Het is bewezen dat men beter tot rust komt in een natuurlijke en groene omgeving.
  3. Langere levensduur van jouw hellend of plat dak: De groene dakdichting beschermt tegen invloeden van UV-straling, koude en warmte.
  4. Mindere kans op overstroming: Jouw groendak gaat bij regenval een groot deel van het water opvangen en vertraagd afgeven aan het rioleringsstelsel.
  5. Verbetering van de luchtkwaliteit: De planten nemen koolstofmonoxide op, geven zuurstof af en filteren allerlei gassen uit de lucht.
  6. Isolatievoordeel: In uw woning zelf ga je in de winter de warmte beter binnen houden. In de zomer bewaar je de koude door de extra dikte die zich op je dak bevindt.
  7. Geluidsabsorptie: Afhankelijk van de dikte van je dak, absorbeert het groendak de geluiden met 40 decibel en meer.
_E5B5457

Houten bijgebouw met groendak

Wat is de structuur van een groendak?

Bij een groendak kiest men voor een extensieve structuur of een intensieve structuur.
De extensieve daktuinen bestaan uit een beplanting van mossen en kruidachtigen met een trage groei die weinig of geen onderhoud vragen.

Extensief groendak

Intensief
zegt het zelf. Deze tuin vraagt onderhoud zoals een tuin die jij en ik kennen. Hier kan men heel breed gaan met de planten, van siergrassen, bloemen tot heesters en zelfs bomen met wandelpaden, verlichting en ga zo maar door.
Tip: laat een specialist jouw dakstructuur nakijken of jouw dak dergelijke belasting aankan. Voor extensieve groendaken zijn er oplossingen voor een heel klein gewicht per vierkante meter.

Een groendak, een dure optie?

De talrijke voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
Check in jouw gemeente de subsidiemogelijkheden. Jazeker, de overheid is overtuigd van het systeem. Subsidies zijn mogelijk. In vele steden is een groendak ondertussen verplicht bij renovatie of nieuwbouw.

Wat vind jij van een groendak?

Groetjes, ilse

ps1. De tekst is geschreven door Peter Naets en in samenwerking met de firma DW Roof Construct. Check voor alle groendak-informatie de website www.dwroof.be.
ps2. Wij, Belgen, mogen ons niet laten schuren. Duitsland en Zwitserland liggen ver vooruit in deze materie.

 

Aanbevolen berichten
Showing 4 comments
 • Ines
  Beantwoorden

  Hoi hoi

  Eerst en vooral, heel goed geschreven! Leuk.
  Persoonlijk vind ik het super dat zo’n onderwerp hier aan bod komt. Zelf heb ik een klein sedumdakje (#kleinbeetjetrots#)
  Voor het groot dak weet ik meteen bij wie ik moet zijn nu!
  Voordeel nr 8 voeg ik dan ook graag toe, de biodiversiteit en de gezondheid.

  Groetjes, Ines

  • Ilse
   Beantwoorden

   Toffe reactie! Groendaken zijn nog niet echt hot bij particulier. Maar het zal veranderen 🙂

   • Ines
    Beantwoorden

    Yep yep!! Put green on your roof, change to improve 😉

 • Greet
  Beantwoorden

  Een heel toffe site (blog).
  En als ook ambtenaren wat meer oog krijgen voor een rustgevende groene omgeving, dan pas kan er een omwenteling gebeuren.
  Goed dat vrouwen laten zien hoe gedreven ze kunnen zijn in hun werkomgeving.
  Ilse is daar zeker eentje van ! Altijd heel correct en professioneel.
  Ook een toffe madam om mee te tennissen.

  Gr

  Greet

Laat een reactie achter