Zo kan je een houten overdekt terras verlichten

Timber Works | Houten Overdekt Terras

Heel wat mensen combineren hun houten bijgebouw met een overdekt terras. Dat is een goed idee, want op deze manier kan je nog meer van jouw tuin genieten. Je hoeft dus niet meer te gaan lopen voor plotse regenbuien.

Tijdens zwoele zomerdagen kan je hier zelfs tot een kot in de nacht bijpraten met vrienden, een boek lezen of gewoon ontspannen. Maar wanneer het donker wordt, kan je natuurlijk wat extra licht gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je overdekt terras te verlichten. We maken een onderscheid tussen sfeerverlichting en hoofdverlichting.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting mag bij een overdekt terras niet ontbreken. Deze verlichting is erg subtiel. De lampen produceren een zachte diffuus licht, wat voor een knus gevoel zorgt. Op deze manier zorg je voor een echte loungesfeer.

Een populaire manier om sfeerverlichting in je overdekt terras te voorzien, is door middel van wandlampen. Er zijn allerlei wandlampen voor buiten, zowel downlighters, uplighters als modellen die naar boven en naar beneden schijnen.

Timber Works | Houten overdekt terras

Timber Works | Houten overdekt terras

Ook tuinpalen zorgen voor extra sfeer. Gebruik ze om bijvoorbeeld de contouren van je terras in de verf te zetten. Dat is mooi en praktisch. Zoals bij alle buitenverlichting het geval is, zijn er verschillende soorten tuinpalen om uit te kiezen. Modern, klassiek, groot, compact, opvallend, subtiel … er is voor ieder wat wils.

Daarnaast mogen we indirecte verlichting niet vergeten. In een houten bijgebouw is het relatief eenvoudig om LED-strips voor indirecte verlichting weg te werken. Er zijn trouwens ook waterdichte LED-strips verkrijgbaar die je buiten kan gebruiken.

Hoofdverlichting

Soms heb je wat krachtiger licht nodig onder je overdekt terras, bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds een boek wil lezen. In dat geval is sfeerverlichting niet voldoende. Voorzie daarom ook ‘hoofdverlichting’.

Aan keuzes is er geen gebrek. Plaats bijvoorbeeld (richtbare) opbouwspots in de nok van je overdekt terras. Door deze te combineren met een dimmer, kunnen deze spots ook als sfeerverlichting dienen.

Timber Works | Houten Overdekt Terras

Wil je het contrast tussen je interieur en de tuin nog kleiner maken? Hang dan een sierlijke hanglamp boven de terrastafel. Zo heb je meteen een leuke blikvanger.

Daarnaast zijn er allerlei staanlampen voor buiten. Deze passen overal: naast een houten eettafel of in de buurt van een tuinlounge. Erg handig zijn booglampen, zoals de Flos Superarchimoon. Dankzij hun grote reikwijdte heb je altijd licht op de plaats waar je het nodig hebt.

Geschreven door Kevin Vertommen, voor alle informatie www.dmlights.com.

Recommended Posts