Het gevoel om te leven in een houten huis

Ik was me al een paar weken de bedenking aan het maken dat het hoog tijd werd dat ik nog eens een stukje voor de Timber Works blog indiende. Toen plots Ilse me een berichtje deed dat we nog is dringend moesten brainstormen voor ideetjes. De frase “Great minds think alike” schoot me plots vanuit het niets te binnen.

Het idee voor deze post komt echter helemaal van Ilse. Zij was m’n huis voorbij gereden en toen is het idee bij haar ontsproten. Ik woon namelijk in een houten huis, dus waarom dáár niets over schrijven ? Dus here we go, mijn visie over het leven in een houten huis.

Wat is er dan zo anders aan dan leven in een stenen huis ?

1986, een houten huis, een uitzondering
Wel om te beginnen het feit dat het, toen het in 1986 gezet is, héél veel kijklustigen trok. Het was in die tijd echt wel iets speciaals. Het ziet er namelijk aan de buitenkant uit als een typische Oostenrijkse chalet. Toch tenminste tot einde vorig jaar want nu is de buitenkant zandkleurig geschilderd en de ramen en deuren grijsblauw. Plus dat de balustrade van het balkon en rondom rond de slagvensters volledig verwijderd zijn. Nu is het eigenlijk gewoon nog een houten huis.

Houten terras
De buitenkant, lees het terras errond, is eerder modern afgewerkt met blauwe steen en padouk hout en de beplanting bestaat uit bamboe en een beukenhaag. Waarom ik het zo drastisch veranderd heb ? Omdat ik het tijd vond voor een update. Vermits het huis dit jaar zijn of haar 30ste verjaardag viert, kon het een make-over gebruiken. Maar dit even terzijde.

IMG_2315

Steen huis versus houten huis
Het is dus een houten huis wat het op zich al onderscheidt van de rest vermits 80-90% van de gebouwde huizen uit steen bestaat. Het oogt heel natuurlijk omdat er leven in hout zit. Je ziet de lijnen. Het oogt warm omdat hout nu eenmaal een natuurproduct is. Je voelt de nerven. Het oogt uitnodigend omdat hout een groot knuffelgehalte heeft. Denk maar aan de geur van hout alleen al.

 

De binnenkant is dus vanzelfsprekend ook hout. En deze heb ik een aantal jaren geleden al onder handen genomen. Maar ik heb er op gelet dat ook hier de look en feel van het hout bewaard is gebleven. Je ziet de houtstructuur er uitkomen. De contradictie hier ergens is wel dat ik de oorspronkelijke kleur van het hout (hoewel het met de jaren steeds donkerder was geworden) dus lichter gemaakt heb maar in sommige meubelstukken de originele houtkleur dan weer terug komt. Maar ik dwaal weer af.

Voelt het binnen anders aan ?
Misschien voor mij niet meer omdat ik het na al die jaren nu wel gewend ben. Maar de reacties van bezoekers blijven wél hetzelfde. De woorden warm, knus, gezellig en uitnodigend passeren steevast de revue. En aan m’n interieur kan het niet liggen want dat is eerder modern met chroom accenten. Het moet het huis zelf wel zijn waardoor mensen er zich zo vlug op hun gemak voelen.

IMG_2322

Ook de badkamer is dus hout en ook al zijn de muren totdat het dak schuin loopt bezet met tegels, het houten plafond geeft het hier ook weer z’n unieke uitstraling.

Vooral in de winter vind ik het huis volledig tot z’n recht komen. Ik heb vloerverwarming wat op zich altijd al warm aanvoelt en als dan op een extra koude winterdag het haardvuur brandt…

Er is ook geen directe verlichting omdat electriciteitslijnen niet ingeslepen kunnen worden. Er staan dus overal lampen zoals op de grond, bijzettafels of commodes. Als dan in de winter het donker om 17u komt opzetten is er direct sfeer in huis.

Het lawaai van hout, het heeft iets
En als laatste, iets dat nog een extra cachet geeft is dat je in een “levend” huis woont. Zelfs nu nog, na al die jaren, krijg je soms nog een luide krak te horen van hout dat zich weer is gezet heeft. Het zet uit in de zomer en krimpt in de winter.

Woon ik er graag ? Ja.

Zou ik het zelf zetten ? Daar moet ik is over denken.

Maar een houten bijgebouw wél direct. Dat komt omdat ik van contrasten hou.
Wie mijn laatste post op mijn persoonlijke blog gelezen heeft dat ook gemerkt.
En vooral dat een huis een thuis moet zijn waar je interieur rust brengt en waar je jezelf kan zijn.

Groetjes, Jacqueline

 

Recommended Posts