De nieuwe glas norm is voor mij een must

Timber Works | Timberworks.be | houten ramen

Herinner jij je nog het artikel Houten ramen en houten deuren, de eyecatchers van uw woning? Nee, lees snel [https://timberworks.be/houten-ramen-de-eyecatchers-van-uw-woning/].

Timber Works | Exclusieve houtconstructie

Hierin verwijs ik naar het gebruik van grote glaspartijen. Ik citeer: “Grote ramen is een trend. Dat is niet altijd zo geweest. Dunne spleten in oude burchten en kastelen vormden de ramen in de dikke muren. Nu constateren wij steeds sterkere glassoorten en lichtinval in huis is superbelangrijk. Grote ramen is in.”

De vraag rijst: Welke beglazing dien ik te kiezen voor welk type houten raam? Bij het ontwerp van jouw houten schrijnwerk is er voor mij een zeer belangrijke stelregel. VEILIGHEID van personen!

Waarom?
1. Het risico van het vallen bv. Door het raam vallen of je struikelt en raakt een glaspartij,
2. Het risico op verwondingen bv. Door contact met grote glasscherven.

Wat is de nieuwe glas norm?
De glas norm heeft een specifieke code NBN S 23-002. Sinds 2007 is de regel in omloop. Deze norm houdt in dat je in bepaalde omstandigheden veiligheidsglas dient te gebruiken. Veiligheidsglas is zowel gelaagd als gehard glas. Andere soorten glas komen niet in aanmerking.
Gelaagd glas, wat is het eigenlijk? Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten waar een speciaal folie tussen is geplaatst. Dit folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk. Gelaagd glas is een verstandige keus tegen inbraak en bezit tevens een hoge isolatiewaarde.
Gehard glas, wat is dat? Gehard glas is vijf maal sterker en stootvaster dan enkel of dubbel glas. Het is speciaal gemaakt om moeilijk te kunnen breken. Maar als het ooit breekt, dan breekt het ook goed – én veilig!

Welke omstandigheden vragen om veiligheidsglas?
Samengevat:
1. Glas met lage borstwering (onder de 90cm)
2. Glas dat in contact komt met een menselijke activiteitenzone bv. Trottoir
3. Glazen deuren, glazen plafonds, glazen gevels, glazen daken
4. Andere toepassingen met o.a. douchewanden of glazen scheidingswanden

Ik volg de Norm NBN S 23-002. Is deze verplicht? Nee.
Stel, ik plaats houten ramen en ik negeer de norm. De klant wil immers de meerkost van het veiligheidsglas niet betalen. Ik heb informatieplicht naar de klant toe. De klant draagt vanaf dat moment de aansprakelijkheid indien er een ongeval zou gebeuren. Ik streef de regels van goed vakmanschap na. En dan is voor mij de norm een wet.

Ben ik streng? Nee hoor, maar het woord veiligheid draag ik hoog in het vaandel.

Groetjes, Ilse

ps1. Zie jij ook graag grote ramen zoals ik? Laat je zeker niet afschrikken door deze norm.
ps2. Wat kost veiligheidsglas? Deze meerkost is zeer beperkt tov dubbele beglazing.
ps3. Wil jij graag alle details weten van deze nieuwe glasnorm. Lees dan zeker het artikel van het WTCB, http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact19&art=267.

 

 

Recommended Posts