De geur van hout in parfum

December, feestmaand. Tijd van cocooning en warmte en gezelligheid. Tijd van versieringen met twinkelende lichtjes. Indoor onder de kerstboom en outdoor met de kerstverlichting die overal in de straten hangt. Tijd ook om de kerstboom terug vanonder het stof te halen en op jacht te gaan naar leuke kadootjes. Kadootjes die geduldig wachtend onder de kerstboom liggen tot het tijd is om de ontvang(st)er ervan gelukkig te maken.

Een bestseller op die kadootjeslijst is en blijft nog altijd parfum. Heel soms omdat het parfumflesje zo mooi is (denk maar aan dé klassieker l’Air du temps van Nina Ricci) maar meestal voor de geur zélf. En daar ga ik het vandaag over hebben, vooral dan over de houtachtige “akkoorden” die in sommige parfums zitten.

Een parfum wordt opgedeeld in 3 “noten”, dit even terzijde als info.

  • Topnoten: Het eerste wat je na het opbrengen onmiddellijk ruikt. Ook wel de ‘verkoopnoten’ genoemd omdat deze noten de aandacht moeten trekken.  Het zijn de noten die ook vrij snel verdwijnen, binnen het half uur. Ook wel de bovennoten of hoofdnoten genoemd.
  • Hartnoten: Verschijnen wanneer de topnoten vrijwel verdwenen zijn. De ware geur van het parfum komt tevoorschijn.  Er wordt gestreefd om deze geuren ongeveer zes uur te ruiken. Ook gekend als middennoten.
  • Basisnoten: De allerlaatste geurnoten. Het zijn zware noten die soms 24 uur lang een geur af kunnen geven. De geur die in je kleren blijft hangen. Ook wel grondnoten genoemd.

Zoals beloofd ga ik nu even ingaan op de houtachtige parfums. Deze worden nóg is onderverdeeld in subcategorieën :

HOUTACHTIG ORIËNTAALSE GEUREN

Houtachtig orientaalse geuren

Zacht sandelhout, warm rozenhout vermengd met diepe, krachtige patchouli, wat zachte bloesems en een hint van kruiden maken dit een sensuele geurcategorie. Het grootste voorbeeld hiervan is voor de dames dé klassieker Shalimar van Guerlain. Voor de heren is Obsession for men van Calvin Klein een mooi voorbeeld. Zelf hou ik niet zo van deze categorie. Heel dikwijls vind ik deze parfums veel te zoet en te “drukkend”.

HOUTACHTIGE GEUREN

Houtachtige geuren

Warm, levend en mysterieus . Cederhout, agarhout (ook bekend als “Oud” wat momenteel héél hard aan een opmars bezig is) maar ook vetiver en patchouli. Hoewel de laatste twee wortels en bladeren zijn maar vanwege hun intens aardse, houtachtige karakter vallen ze hieronder.
De toevoeging van specerijen, fruitige noten of kruiden geeft een draai aan deze geuren zodat ze iets aromatischer en citrusachtig worden. Een grote klassieker hiervan is de Colonia Intensa van Aqua di Parma, dé absolute lievelingsgeur van mijn (overleden) vader. Zijn aangestoken flesje staat in m’n kleerkast en heel soms móet ik er is kunnen aan ruiken. Mijn lievelingsgeur in deze categorie is ook een mannengeur, namelijk Déclaration van Cartier. Hoewel ik Gentleman van Givenchy ook héél erg lekker vind. Voor de dames is Rush van Gucci (ik gebruik ‘m wel enkel in de winter) één van mijn absolute favorieten.

MOSACHTIGE (HOUT) GEUREN

Mosachtige hout geuren

Mosachtige hout geuren, ook wel chypre geuren genoemd zijn vaak gebouwd op akkoorden van bergamot, eikenmos en amber. Heel nauw gerelateerd aan de houtachtige geuren omdat ze een aantal kenmerken delen maar over het algemeen zonder het bloemige van de chypre. Eén van mijn lievelingsparfums valt onder deze groep en hoewel hij sinds 2007 al bestaat en ik ‘m zolang ook al gebruik blijf ik ‘m even zálig vinden. Vooral als ik ‘m op m’n hoofdkussen of in m’n gedragen sjaal terug vind. Hmmm. Weer van Gucci, Gucci by Gucci.

DROGE HOUT GEUREN

Droge hout geuren

Een mosachtige hout geur krijgt een droger karakter door de toevoeging van cederhout, tabak en/of verbrande hout noten. De familie van droge hout geuren wordt vaak “leer” genoemd, naar de droge, rokerige geur van Russisch leer. Droge hout geuren hebben een stoer en assertief karakter en zijn doorgaans herengeuren. Maar net omdat frisse citrusnoten hierin ook een rol spelen zijn er ook parfums voor vrouwen te vinden in deze categorie. Zo is voor de laatsten Zen van Shiseido een mooi voorbeeld en met dit parfum heb ik altijd succes. Voor de heren vind ik Homme van Yves Saint Laurent heel lekker ruiken.

MAAR nu begint het moeilijke werk, namelijk een parfum kiezen dat bij jou en je natuurlijke lichaamsgeur past. Of zeg maar meerdere parfums kiezen want als je een parfum een tijdje gebruikt ga je deze niet meer ruiken. Een héél goed excuus om die parfumwinkel nog is binnen te wandelen toch, niet ?

Parfum ruikt ook op iedereen anders en wat bij één iemand zalig is kan vreselijk overkomen bij iemand anders. Zelfs bij jezelf is de geur niet altijd hetzelfde. Transpiratie, tijd van de maand (bij vrouwen dan), medicatie, een ander voedingspatroon,… bepalen de geur voor dát moment. Dus kijken, kiezen, vergelijken en niet direct kopen. Beoordeel een parfum pas als de topnoten gepasseerd zijn. Test een parfum ook altijd op je huid om te zien hoe de geur bij jou evolueert.

Meestal is het zó dat als je een parfum uit een bepaalde familie lekker vindt, je dikwijls naar hetzelfde “soort” zal terug grijpen. Hoewel dit niet altijd op gaat want in de zomer draag ik alleszins liever een lichte, frisse geur en in de winter mag het iets kruidiger, warmer en sensueler zijn.

En gebruik vooral niet te veel. Dé perfecte plekjes zijn waar je polsslag voelbaar is. De polsen, de hals, decolleté, elleboog- en knieholtes. Succes !

 

 

Recommended Posts