Hout voor inrichting in een publieke ruimte

Time flies. We zijn al meer dan een maand verder sinds m’n laatste Timber Works post. Hoog tijd dus voor m’n tweede maandelijkse post van dit jaar des Heeren 2017. Want Ilse en ik waren overeen gekomen dat er vanaf dit jaar een maandelijkse inbreng van mijn hand zal zijn, dus let’s get to work. En snel nog wel want de maand maart loert om het hoekje !

Dit keer ga ik het hebben over het gebruik van hout in een publieke ruimte. Cafés, horecazaken, winkels, openbare gebouwen… Zelf ben ik een heel grote voorstander van de combinatie van glas met hout maar hierover misschien meer in een volgende post.

Het idee voor déze post was min of meer een gezamenlijke inbreng. Het feit dat ikzelf in een houten huis woon bracht me op het idee om het net iets groter te zien en het door te trekken. Ilse reageerde daarop dat zij een tafel hadden gemaakt voor een zaak, meer bepaald bistro La Bionda in Hofstade. Dus bám, het gebruik van hout in a public place was een feit !

De gerealiseerde Timber Works tafel heb ik jammer genoeg live nog niet kunnen aanschouwen, want zelf ben ik in deze zaak nog niet geweest. Ik moet het ook doen met de foto hieronder. Maar misschien doet het bij sommigen onder jullie wél een belletje rinkelen.

timberworks.be
Eiken tafel | Bistro La Bionda

Een zaak dicht(er) bij huis, meer bepaald in dezelfde gemeente waar ik woon, is herberg De Boekt. Het heeft nog steeds de authentieke oude inrichting van vroeger. De meeste cafés in die tijd zagen er, qua inrichting, zo uit met rondom rond houten panelen aan de wanden. Er zijn afgeschuurde houten tafels en stoelen erbij gecombineerd om het houtgevoel helemaal af te maken. Bijna dagverse bloemen en glazen theelichten zorgen voor gezelligheid en voor de finishing touch. Op zondag zit het er steeds afgeladen vol en is het wachten om een plekje te bemachtigen want aan reservaties doen ze niet mee. Het is gelegen aan de oever van de Nete en is een echte trekpleister voor wandelaars maar vooral fietsers die de uitgestippelde fietsroutes volgen. Het heeft ook een (winter)veranda met gas- en electriciteitswarmers. En in de zomer kunnen de kinderen er zich volledig uitleven op de grote schommel of in de zandbak in de tuin met stokoude perenbomen. Op de foto’s hieronder kunnen jullie precies zien wat ik bedoel wat betreft het houten interieur. Foto’s : FB De Boekt

timberworks.be
De Boekt
timberworks.be
De Boekt

Iets verder van huis, in Tremelo, bevindt zich de brasserie Miel Van Kest. Op hun website staat onder “historiek” te lezen dat de zaak werd ingericht volgens het principe re-use, re-build en re-cycle. In het interieur werd, naast oude verwarmingselementen, spiegels en verlichting, een oude apotheek uit Polen hergebruikt. Het deel achter de bar en het volledige gedeelte er rond bestaat van vloer tot plafond uit apothekerskasten uit de tijd van toen. Eens binnen gestapt word je direct onder gedompeld in een sfeer van vervlogen tijden. De zaak wasemt een atmosfeer uit van een “ouw stoose” of oud treinstation. Wat alleen maar versterkt wordt door de geoxideerde spiegels en vintage lampen. Het tuinmeubilair bestaat ook voor het grootste deel uit hout. In de grote tuin is het op mooie dagen rustig en met mooi uitzicht vertoeven. Dat je er ook lekker kan eten maakt deze zaak het hele jaar rond tot een grote publiekstrekker. Voor de carnivoren én lekkerbekken staan er trouwens varkensribbetjes en rijstpap en chocomousse à volonté op de kaart. Interesse gewekt ? Check it out dan op : http://www.mielvankest.be/

Meer en meer winkels grijpen na de hype van de meer industriële inrichting ook terug naar hout. Een schitterend voorbeeld hiervan is de boetiek Enes in Antwerpen. Al jaren één van mijn favorietjes die ik 90% van de tijd wel enkel tijdens de soldekes binnenloop. Héél af en toe sta ik mezelf toe om er ook naartoe te gaan als het voor een speciale gelegenheid is. Want er binnen lopen zonder met íets naar buiten te komen is, voor mij, quasi onmogelijk. Maar zo blijft de winkel ook iets van een wonderland hebben. Einde augustus is Enes verhuisd naar een “nieuw” pand in de Volksstraat. Nieuw tussen aanhalingstekens want ze zijn nu gehuisvest in een majestueus oud herenhuis. Dus jullie kunnen, denk ik, al raden hoe het eruit ziet als ik erbij zeg dat zoveel mogelijk van de authenticiteit van het pand bewaard is gebleven. Eikenhouten parketvloeren, openslaande dubbele houten deuren, houten trappen, monumentale houten schouw,… deze boetiek heeft het allemaal. Kijk maar naar de foto hieronder. Als ik jullie warm gemaakt heb, het adres had ik al vermeld om nog maar te zwijgen van de E-boutique. En zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb wat betreft het gapend gat in je portemonnee als je je laat gaan !

timberworks.be
Enes – een prachtige boetiek in de Volkstraat in Antwerpen

In heel veel historische openbare gebouwen is de houten inrichting van de tijd van toen, heel dikwijls, bijna volledig bewaard gebleven. Denk maar aan stad- en gemeentehuizen, kerken, bibliotheken,… Het stadhuis van Antwerpen met z’n schoon verdiep is een sprekend voorbeeld van vooral renaissance maar het middengedeelte leunt al een beetje aan bij de barokke stijl. Dit is ook te zien in het vele houtsnijwerk dat het gebouw rijk is. De renaissance periode staat vooral voor slank, puntig en min of meer symmetrisch. Maar zoals ook in de mode het geval is, komt na het sobere weer het flamboyante tevoorschijn. De barok wordt dan ook grotendeels gekenmerkt door rond, zwierig en snijwerk dat eindigt in krullen.

Hoogstwaarschijnlijk ben ik nog wel een aantal zaken vergeten maar ondertussen ben ik er zeker van that you catch my drift 🙂

De conclusie die ik met dit verhaal wil bewerkstelligen is dat hout combineerbaar is in élk interieur en gelijk welke inrichting. Ga je voor landelijk en trek je dit helemaal door, is dit een hit. Maar hout sluit zelfs ook naadloos aan met strak modern. Hout zorgt steeds voor natuurlijke schoonheid, echtheid en warmte. Dus wat moet ik nog meer vertellen dan, go knock yourselves out met hout …

Groetjes,

Jacqueline

ps. Lees ook https://timberworks.be/houtenbijgebouw-en-stoere-unieke-decoratie-in-hout/

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts