Houten ramen en deuren; een aparte charme

Ramen en buitendeuren zijn de “eyecatchers” van uw woning.  Timber Works ontwikkelt een houten profiel dat als charmant kan beschouwd worden.  Hout is immers een natuurproduct dat warmte en natuurlijke charme uitstraalt.  Mooi, eenvoudig en opnieuw trendy ! Ramen hebben ook een functioneel karakter in uw woning : ramen zorgen voor natuurlijk licht in de woning en voor verluchting. Er zijn verschillende soorten ramen op de markt, uitgevoerd in verschillende materialen en met verschillende openingswijzen. Het komt erop aan om te kijken welk raam het best bij jouw stijl en jouw dagelijkse gewoontes past.  Een bijkomend voordeel van houten ramen, is de goede natuurlijke isolatiewaarde en dit zowel thermisch en akoestisch.  Houten schrijnwerk is ook brandveilig : omdat hout eerst verkoolt, vertraagt het verder inbranden.  Maar een belangrijk punt dat we niet uit de weg willen gaan is dat hout echter wel regelmatig een aangepaste behandeling nodig heeft.   Kunnen we dan besluiten dat hout onderhoutsintensief is ? Door de moderne technieken maken we komaf met dat vooroordeel.
Overzicht van de verschillende ramen met zijn voor- en nadelen
Vast raam
Voordelen :
– gemakkelijk te installeren
– geen bewegende delen => inbraakveilig
Nadelen :
– geen mogelijkheid om het raam te gebruiken om te verluchten
– geen mogelijkheid bij het installeren van een rolluik, deze langs de binnenkant schoon te maken
Opendraaiend raam
Voordelen
–  Naar  binnen of naar buiten, naar binnen opendraaiend zijn het makkelijkst om te reinigen
–  Gemakkelijk te reinigen
–  Handig om voorwerpen binnen te brengen
Nadeel
De ramen hebben wel enige ruimte nodig om open te gaan.
Kipramen of valramen
Dit zijn ramen die naar binnen openvallen bij het openen, dankzij scharnieren die aan de onderkant van het raamprofiel zijn bevestigd.
Voordeel
– De ramen zijn inbraakveiliger dan opendraaiende ramen.
– Langdurig verluchten is mogelijk, ook bij regenweer.
Nadeel
– Maar dit systeem laat het niet toe om de ramen langs de binnenzijde binnen?  Bedoel je niet buiten? te reinigen, wat vooral lastig is bij ramen op de verdieping.
– Een kipraam neemt bovenaan ook ruimte in, waardoor het lastiger is om gordijnen te hangen.
Draai-kipraam
Voordeel
– Deze ramen combineren de voordelen van het draaisysteem en het kipsysteem, wat meteen ook de grote populariteit van dit type ramen verklaart.
Nadeel
– Dit raam is de duurste optie t.o.v. de vaste raam, de opendraaiende raam en de kipraam.
Hefschuifraam
Een schuifraam wordt vaak gekozen voor een terras of een balkon. Ze nemen geen plaats in en kunnen zonder dorpel geplaatst worden. Dit type raam is wel duurder dan een opendraaiend raam.
Voordeel
– Betere wind- en waterdichtheid dan een schuifraam.
Nadeel
– Een duurdere optie dan een schuifraam.
Vouwraam of plooiramen
Deze ramen nemen slechts een beperkte plaats in als ze volledig openstaan.  Deze ramen kunnen als het ware over de volledige lengte van de muur openschuiven.
Voordelen
– Een grotere doorgang creëren
– Een extra uitstraling
– Afzonderlijke deurelementen worden als een trekharmonica tot een klein geheel gevouwen.
– Openen zonder dat er stijlen of elementen in de weg staan.
Nadelen
– Dure optie

Twijfel je nog of houten ramen een goede optie zijn : lees er alles over op Belgian Woodforum, surf naar http://www.woodforum.be/nl/toepassingen/buitenschrijnwerk-ramen-en-deuren.

Een nieuwbouw of een renovatie op til ? Vraag een gepaste offerte aan met de soorten ramen die het beste aanleunen bij jouw behoeften. Mail naar ilse@timberworks.be.

Recommended Posts