Schuifvouwraam of Harmonicaraam; we make and love it!

Timber Works | timberworks.be | Houten ramen

Jouw raamopening optimaal benutten, dan kies je voor een schuifvouwraam of een harmonicaraam. Een toepassing in een poolhouse, een woonuitbreiding, een gastenkamer, een toogje afsluiten, het kan perfect. Een schuifvouwraam is de ideale oplossing als je van je binnenruimte 1 geheel wil maken met de aangrenzende buitenruimte. Door deze nieuwste architecturale raamoplossing vloeien 2 ruimten naadloos in elkaar over. Je geniet met volle teugen van beide ruimten optimaal.

3 schuifvouwramen op 1 rij
3 schuifvouwramen op 1 rij

6 Voordelen op 1 rij:
1. zo veel mogelijk licht binnentrekken, niet weg te denken in onze huidige interieurvormgeving,
2. wanden kunnen vrijwel volledig geopend worden, dit in tegenstelling tot het traditionele schuifraam dat je slechts voor de helft kan openen,
3. vouwramen geven een vlotte en ruime toegang tot de tuin,
4. fabricatie in hout, benadrukt de unieke uitstraling van de natuur,
5. veelzijdig gebruik: schuif vouwdeuren gebruiken wij naast de toepassing in buitengevels ook veelvuldig als scheidingswand,
6. eigen Timber Works fabricatie met de nodige flexibiliteit.

Prijsindicatie
Harmonicaraam is een technisch meer complex product en wat zich ook in de prijs vertaalt.

Openingswijzen van de harmonicaramen
Schuifvouwramen met een even of oneven aantal vleugels zijn beiden mogelijk. Wij fabriceren tot 8 vleugels.
De maximale vleugelbreedte bedraagt 900mm en de maximale vleugelhoogte is 2100 mm.

Openingswijzen Schuifvouwraam
Openingswijzen Schuifvouwraam

Afhankelijk van jouw keuze kunnen de vleugels naar links of naar rechts openen.
Hierboven vind je de verschillende openingswijzen:
Het eerste getal wijst op het aantal vleugels, het 2de getal wijst op het aantal vleugels dat naar links opengaat en het 3de getal wijst op het aantal vleugels dat naar rechts opengaat. Je ziet, er zijn talrijke mogelijkheden, je vindt zeker iets dat bij jouw toepassing past. Je kan uiteraard ook kiezen voor een midden opening, evenveel vleugels naar links als naar rechts, zie schema 633. De vleugels draaien open naar buiten of naar binnen – “up-to-you”.

Half-open-harmonicaraam
Half-open-harmonicaraam

Je kan ook kiezen om een vleugel op een andere manier te openen, zoals een gewone draaideur of zelfs als een draai-kipraam. Of een vleugel kan ook een deurfunctie hebben.  Dit deurelement rusten wij uit met een cilinder en een deurkruk langs binnen en buiten.

Schuifvouwraam-beslag => niet onbelangrijk !
Een correcte keuze en plaatsing van het beslag is héél belangrijk!
Risico’s: niet meer goed afsluiten, verminderde prestaties of doorhangen.
Het sluitwerk bevat driepunt- of vijfpuntsscharnieren. Het geleidesysteem bestaat haast altijd uit aluminium loop- en geleiderails die in 1 vlak geïntegreerd zijn. Je kan kiezen naargelang de situatie voor een zelfdragend (vleugels rijden in de vloer) of een hangend systeem.  Het zelfdragend systeem van Gretsch-Unitas is voor ons het populairste momenteel op de markt. De bovenloop en de onderloop bestaan uit gelagerde rolwieltjes of looprollen ( roestvrij + bestand tegen hitte en kou).

Ben je zeer technisch? Lees dan even dit:
De schuifvouwramen zijn uitgerust met een 24mm-slagverankering die de vleugel bovenaan en onderaan vergrendelt – stormvast en hoge inbraakwering verzekerd. De scharnieren zijn regelbaar met inbussleutels.  De precieze afregeling heft kleine onregelmatigheden in de uitlijning op.  Geïntegreerde meerpuntssluiten met comfortslot en profielcilinder garanderen een hoge inbraakwering.
De verstelbare scharnieren zorgen voor een perfecte aanpassing van de vleugels in de breedte en in de hoogte verstelbaar om eventuele bouwtoleranties op te vangen. Houten ramen fabriceren wij met in ons achterhoofd dat ze zowel in de breedte en de hoogte kunnen uitzetten; optimaal functioneren en de wind- en waterdichtheid blijft een cruciaal punt!

Dé grote troef van een schuifvouwraam
= gemaximaliseerde opening

Schuifvouwraam in open toestand
Schuifvouwraam in open toestand

Vergelijking :
a\ schuifraam met 5 vleugels – gesloten oppervlakte = 20% bij max. opening
b\schuifvouwraam met 5 vleugels – gesloten oppervlakte = 5% bij max. opening

Ook weg van een schuifvouwraam?
Groeten uit schriek, ilse

 

 

 

 

Recommended Posts