Winterfeest in de landelijke schuur

timberworks.be

Een landelijke schuur als bijgebouw
Een landelijke schuur kan een verlengde van je huis zijn of een volledig losstaand iets. Het kan een lichtstraat zijn, een overkapping of veranda, een carport of garage. Het kan een serre zijn. Een tuinhuis of poolhouse. Maar ook een deels gerenoveerde of volledig verbouwde schuur. Eentje van steen met houten balken die dienen als plafond of volledig in hout. Alleszins ééntje in landelijke stijl waar ik het in deze blogpost ga over hebben. Want zeg nu zelf, waar kan je beter relaxen en onthaasten dan op deze plek ? Je favoriete drankje binnen handbereik, een boek van je lievelingsauteur en muziek waar jij rustig van wordt, spelend op de achtergrond.

Of wat nodigt er net meer uit voor een magisch winterfeest ?
Wat is er mooier dan een hoog lichteiken plafond dat eindigt in een puntdak. Gewoon al om op zich naar te kijken maar nog meer als er een magistrale kroonluchter aan bevestigd is. Eentje die het licht op zó’n manier vangt en verdeelt dat fonkelende lichtjes een betoverende gloed werpen op de robuuste, stoere balken en de onbewerkte stenen muur. Dit gecombineerd met een vloer opgetrokken uit natuursteen en een open haard met daarnaast een mand of kist waarin de houtblokken opgestapeld liggen. Indien je meer wil dan een vuur dat enkel voor warmte zorgt, kan je kiezen voor een Aga of Zuid-Afrikaanse braai waarbij je ook nog eens je kookkunsten kan tentoon spreiden. De laatste is een kwestie van ook m’n roots even in de kijker te zetten 🙂 Als je bij die lucky few behoort die zo’n uitgeruste schuur bezitten die plaats geeft aan minstens 12 gasten én je ooit gedroomd hebt van gastvrouw of -heer te zijn op een winterfeest, dan is nu het moment om je uitnodigingen te versturen. Organiseer je liever een impromptu party voor vrienden omdat je nog teveel overschotjes in de koelkast vindt, spread the word dan en iedereen van harte welkom !

timberworks.be | landelijk | eik
Eik # dromen # origineel # droomluchter

Pascale Naessens
Volgende stap is dan nadenken over je feestmenu. Omdat ikzelf sinds een aantal maanden helemaal into de boeken en recepten van Pascale Naessens ben, heb ik alvast mijn favorietjes uitgekozen. Misschien breng ik jullie wel op ideeën. De reden dat ik er helemaal weg van ben is omdat ik namelijk letterlijk aan den lijve ondervind, dat met haar recepten, mijn buik me geen opgeblazen gevoel meer bezorgt. Mijn darmen maken geen geluiden meer die de slapende kat, die opgekruld bij me ligt, verschrikt doen opspringen. ’s Morgens word ik wakker met een platte (what’s in a name) buik en heb ik hónger, een gevoel dat ik in geen jaren meer had. Omdat ik dus tegenwoordig enkel nog groentjes eet met ofwel eiwitten (vlees/vis) ofwel koolhydraten (pasta/rijst/aardappelen), maar nooit meer de 3 tezamen. Dit terzijde want waar waren we ? Oh ja, bij ons feestmenu. En vermits het een winterfeest is, ga ik vooral wintergroenten aan bod laten komen.

Feestmenu
Beginnend doen we met een hapje of amuse. Een knolseldersoepje, aangevuld met een kipballetje met knolselder en witloof (op eens stokje) uit het boek Mijn Pure Keuken 2, blz 133. Hoewel er eigenlijk maar één groente is die ik niet lust, namelijk savooikool want de geur ervan alleen al, wil ik het nog een allerlaatste kans geven met de lasagne van savooikool. Geserveerd als voorgerecht. Omdat de foto (zie onder) op blz 106 van Puur Pascale, me gewoon echt doet watertanden. Voor de carnivoren onder ons staat er gebakken eendenborst met witlof en sinaasappel-gembersaus op het menu. Recept terug te vinden op blz 120 van datzelfde boek. Liefhebbers van vis hoop ik gelukkig te maken met zeebaars en schorseneren met brie. Een combinatie van zeebaars met schorseneren uit Puur Eten 1 op blz 150 en schorseneren met brie uit Puur Pascale blz 132. Moet gewoon lekker zijn. Kroketjes zijn voorzien voor diegenen die willen maar ikzelf laat ze dus achterwege omdat ik de combinatie groentjes-eiwitten respecteer. Voor de anderen staan er extra boontjes op het menu. Als dessert komt er warme, zachte chocolade met smeuïg fruit op tafel uit het boek Puur Eten 1 op blz 192 want wie maak je nu niet gelukkig met een gezonde dosis, als het kan pure, chocolade ?

timberworks.be | lekker | landelijke schuur
De bewuste savooilasagne die me doet watertanden. Zeg nu zelf?

Houten feesttafel
Volgende stap wordt dan het aankleden van de feesttafel, die natuurlijk van hout is. Ook hier kiezen we weer voor natuurlijke materialen zoals een linnen tafelkleed of -loper en servietten, glas en borden van wit porselein of net gekleurd zoals de Pure-lijn van Pascale Naessens, uitgebracht bij Serax. Bloemen in de winterse tinten rood, oranje, bordeau of net ijswit geschikt in kleine glazen vaasjes her en der over de tafel verspreid zorgen voor sfeer. Theelichtjes die fonkelen in glazen theelichthouders of dezelfde kleur brandende kaarsen in houten kaarshouders die warmte en licht verspreiden, zorgen voor gezelligheid. Wanneer je de voorkeur geeft aan een lange houten zitbank ipv stoelen om echt het “barn” gevoel te creëren, kan je met pelsen (rendier)velletjes voor zachtheid zorgen.

timberworks.be | eiken tafels | landelijke schuur
Een mooie tafel creëert sfeer en brengt zelfs magie

Licht en warmte

RoyalBotaniaDomeAls laatste, om je gasten zonder ongelukken de weg naar je schuur of bijgebouw te laten vinden, kan je best voor (tuin)licht zorgen op het pad er naartoe. Je kan gaan voor elektrische “lantaarns” zoals, mijn absolute favoriet, de Dome van Royal Botania met een houten handvat. Het staand model toch want hij is er ook in wand- of plafondverlichting en dan heeft hij er natuurlijk geen. Of je kan kiezen voor puur natuur met échte smeedijzeren lantaarns met grote theelichten erin. Dit alles geplaatst op houten blokken om het geheel iets er-uit-springend of feeëriek te geven.

 

Wil je het helemaal af maken en vind je dat er bij een winterfeest buiten geaperitiefd moet worden, kan je kiezen voor vuurkorven of vuurschalen, waarvan het brandend houtvuur niet alleen voor licht maar tevens ook voor warmte zorgt. Deze laatste kan je vinden (groot of klein) bij www.tuinzonderzorgen.be. Zowel te koop als te huur.

timberworks.be | vuurschaal
Vuurschaal # hout # warmte #gezelligheid

Geef toe, als je nog niet overtuigd was van een bijgebouw en al de mogelijkheden ervan, ben je dat ondertussen toch helemaal wél ?

 

Smakelijke feestgroetjes,
Jacqueline

PS. Ben je al aan het dromen van die winter- of zomerBBQ, check it out op https://timberworks.be/6-tips-voor-een-geslaagde-bbq-aan-jouw-houten-eiken-bijgebouw/pps.

Recommended Posts